ATIK KAĞIT TOPLAMA KAMPANYASI

ATIK KAĞIT TOPLAMA KAMPANYASI

Kağıt tasarrufu ve kağıt geri dönüşümüne destek olmak amacıyla öğrencilerimizden, velilerimizden ve öğretmenlerimizden okulumuzda başlattığımız "Atık Kağıt Toplama Kampanyası" nı desteklemelerini istiyoruz. Kağıt geri dönüşümünün ve bilinçli kağıt tüketiminin ülke ekonomisine ve enerji kaynaklarına katkısı konusunda kampanyamıza destek olmaya çağırıyoruz. Ev ve işyerlerinizde kullandığınız gazete ve atık kağıtları buruşturup "ÇÖPE ATMA, GERİDÖNÜŞTÜR,KAZANALIM" diyoruz.

29.04.2024 20

UNUTMAYALIM, KAĞIT ÇÖP DEĞİLDİR!

29-04-2024

 

"Geri dönüştürülen bir ton cam atık ile 100 litre petrol tasarrufu sağlandığını, geri dönüştürülen bir ton kağıt/karton atıkla 17 ağacın kesilmesinin önlendiğini, sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 watt'lık bir ampulün 20 saat çalıştırıldığını biliyor muydunuz?"  


Atık Kağıt Geri Dönüşümünün Çevre Üzerindeki Etkileri:

Atık kağıt geri dönüşümü normal şartlardaki bir kağıt üretimi için gerekli olan su ihtiyacını yüzde 60 oranında azaltırken, enerji ihtiyacını da yüzde 40 oranında azaltmayı başarabilmektedir.


Uygulanan ülkelerde, hava kirliliğinde yüzde 74 azalma görülürken, su kirliliğinin de bu üretime bağlı olarak yüzde 35 düştüğü gözlemlenmiştir. Buna ek olarak bertaraf etme sorunu da ortadan kalkarak , geri dönüşüm için kullanılan her ton kağıdın en az 30000 litre su tasarrufu ve 3000-4000 Kwh enerji tasarrufu yaptığı gözlemlenmiştir. Geri dönüşüm aslında ekonomi için de canlanma demek olabiliyor. Zira bu yerel endüstrinin gelişmesi ve yeni iş olanaklarının da oluşması demek oluyor.


Kağıt üretiminin geri dönüştürülerek yapıldığı ortamlarda enerji tüketiminin yüzde 28 ile 70 arasında azaldığı ve her ton geri dönüştürülmüş kağıdın 4 varil petrol tasarrufu yaptığı belirlenmiştir.


İyi organize edilmiş bir toplama sistemi belediyelerin katı atık toplama yüklerini hafifleteceği gibi, çöplüklerde bertaraf edilmesi işlemini de önleyecektir. Ayrıca, üretimin atık kağıt kullanılarak yapılması halinde imalat için gerekli olan su ve kimyevi maddelerin daha az kullanılacak olması Çevre Korunması açısından son derece önemlidir.


Orman Kaynakları Açısından;

Türkiye'de orman kaynakları kağıt üretimine paralel olarak gelişmemekte, bu yüzden kağıt sanayi için hammadde sıkıntısı doğmaktadır. 1 ton kağıt üretimi için takriben 3 m³ ağaca ihtiyaç vardır ki, atık kağıdın değerlendirilebilmesi ile odun kullanımı sınırlandırılabilmektedir.

İstatistiklere Bakıldığında;

Atık kağıt kullanılmaması halinde; Türkiye'de günde 175 hektar, Dünya'da ise her dakikada 110 bin hektar orman yok olmakta. Bunun getireceği doğa tahribatı ve ekolojik dengeye verdiği zarar ise hiçbir ekonomik bedelle ödenmeyecek kadar ağırdır.

20 yaşındaki ağaçtan 60 kg. kağıt elde edilirken, 150 kg. atık kağıttan 100 / 140 kg. mamul kağıt/ karton elde etmek mümkün olmaktadır.

 

KAĞIT NEDİR? Kağıt Atık Bedir?

Kâğıt ve kartonun hammaddesi selüloz adı verilen çok değerli bir maddedir. Selüloz, özel yetiştirilen bitkilerden ve ağaçlardan elde edilmektedir. Kâğıt ve karton işlenmesi kolay olduğundan, taşınması sırasında az yer kaplaması ve dayanıklı olması bakımından tercih edilir.

 

NELER KAĞIT ATIKTIR?
– Kitaplar
– Defterler
– Yazışma Kağıtları
– Gazeteler
– Kese Kağıtları
– Not Kağıtları
– Karton Koli
– Kağıt Peçete
– Kağıt Ambalaj

 

YANLIŞ UYGULAMALAR
Çevreye Atılması
– Çevre kirliliğine sebep olur.
– Değerlendirilebilir atığın yok olmasına sebep olur.

Yakılması
– Kaynaklarımızın yok olmasına sebep olur.

 

ATIĞIN OLUŞTUĞU YERLER
Ev
Okul
Market
Ofis


NE KAZANILIR?
10 Milyar Kwh Enerji
439 Milyon Kg Sera Gazı
42 Milyon Ağaç
6 Milyon m3Depolama Alanı
40 Milyon Orman
69 Milyon m3Su


DİKKAT
Kağıt üretimi sırasında ortaya çıkan endüstriyel atıklar su ve havayı kirletir. Balık ve kuşlara oradan da insanlara geçerek sağlığı tehdit etmektedir.
– Tek kullanımlık bardak, tabak vb. ürünlerin tercih edilmemesi,
– Kağıtların önlü arkalı kullanılması,
– Elektronik yazışma yapılması,
Kağıt atığının önlenmesi ve azaltılması için uygulanabilecek yöntemlerden birkaçıdır.

 

 


KAĞIT ATIĞIN GERİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

1- Kullanım sonrasında diğer atıklardan ayrı biriktirilir.
2- Geri kazanım için temiz bir şekilde, ıslatmadan, ayrı toplamak gerekir.
3- Mavi renk biriktirme ekipmanında biriktirilir.
4- Hacim kaplamaması için sıkıştırılarak biriktirme kutusuna yerleştirilir.
5- Toplama esnasında diğer atıklarla karıştırılmaz.
6- Ayrı olarak biriktirilen kağıt ve karton atıklar lisanslı geri dönüşüm tesislerine getirilir.
7- Kâğıt atıklar geri kazanım tesislerinde işlenerek yeniden kağıt ve karton üretilir.