Manisa Celal Bayar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü “Hayallerden Gerçeğe Elektrik Deneyleri III” Projesi Gerçekleştirdi

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Cemile BARDAK ve Doç. Dr. Yücel KOÇYİĞİT danışmanlığında Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü lisans öğrencileri tarafından “Hayallerden Gerçeğe Elektrik Deneyleri III” sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, ortaokul öğrencilerinin hem ufuklarını genişletecek hem de bilime bakış açılarını değiştirecek deney düzenekleri tasarlanıp yaşayarak öğrenmelerine olanak sağlandı. Deneyler hakkında görsel sunumlar yapılmasının ardından, öğrencilere tek tek deneyleri yapma imkânı sunuldu.

Hazırlanan deney düzenekleri arasında; “İletken Kalem” deneyi ile kablosuz, kolay ve eğlenceli devre kurmayı öğrenirken, “Piezoelektrik” deneyi ile piezoelektrikleri kullanarak nasıl yenilenebilir enerji üretebileceklerini keşfettiler. “Van de Graaff Jeneratörü” deneyi ile statik elektriğin nasıl oluştuğu ve çevresine etkileri hakkında deneyim sahibi oldular. “Hava Durumu Ölçüm İstasyonu” deneyi ile sensör ve yazılım teknolojileri ile anlık ölçümlerin nasıl alındığını ve kablosuz haberleşme teknolojileri ile bilgiye erişme yollarını öğrendiler. “Tens Aleti” ile kaslar üzerinde elektrik akımının etkilerini inceleme fırsatını elde ettiler. “Stirling Motoru” ile sessiz çalışan, yüksek verim ve çevre dostu özellikleriyle öne çıkan, farklı enerji kaynaklarıyla çalışabilen motor sistemini incelediler. “VU Metre” ile ses dalgalarının elektrik sinyaline nasıl dönüştürüldüğü hakkında bilgi sahibi oldular. “Tesla Bobini” deneyi ile kablosuz elektrik üretiminin mümkün olduğunu, oluşan elektromanyetik dalganın çevresindeki alanı nasıl etkilediğini deneyerek gözlemlediler. “Plazma Küresi” ile düşük basınçlı gaz karışımlarının elektromanyetik olarak uyarıldıklarında nasıl elektriği ilettiğini incelediler. “Plazma Ark Hoparlör” ile elektrik alan aracılığıyla havadaki gaz moleküllerinin iyonize olup titreşimlerle kontrollü bir şekilde hareket ettirilebileceğini gözlemlediler.

Öğrencilere Bilim Çocuk dergisi eki olan “Elektron fareler elektriği keşfediyor” oyun kartları hediye edildi.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz küçük kardeşlerinin ufuklarında bilim için bir ufuk açmanın mutluluğunu yaşarken, minik öğrenciler de yaşadıkları bu güzel deneyimin tatlı tebessümü ile teşekkür ettiler.

Öğretmen ve öğrencilere çok teşekkür ederiz.

26.04.2024 42

02-05-2024 26-04-2024 26-04-2024 26-04-2024